Het centrum van Den Haag wordt gekenmerkt door zijn smalle wegen. Als regeringshoofdstad van Nederland, thuisstad van de ambassade, consulaten en het internationaal strafhof, is het een uitdaging om het historische en toeristische centrum toegankelijk, leefbaar en veilig te houden. De implementatie van Nedap’s MOOV systeem in Den Haag maakt het mogelijk om voertuigtoegang te reguleren. Hierdoor worden verkeersstromen in de stad geoptimaliseerd. De slimme oplossing, die bij meer dan 70 voertuig toegangen wordt toegepast, zorgt ervoor dat alleen bevoegde voertuigen de gecontroleerde zones kunnen binnenrijden als ze daarvoor geautoriseerd zijn. Door het reguleren van verkeersstromen veranderden de straten en pleinen in het centrum van Den Haag van voertuig-dominante gebieden naar aantrekkelijke en veilige openbare ruimtes voor voetgangers en fietsers.
Met ongeveer 450.000 inwoners is Den Haag de op twee na grootste stad van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam. De stad staat bekend als het centrum voor politiek en internationaal recht. Terwijl Amsterdam de hoofdstad is, is Den Haag de zetel van de regering van het Nederlandse Koninkrijk en meer dan 100 ambassades en consulaten. Samen met steden als New York en Genève is Den Haag een belangrijke stad voor de Verenigde Naties, met zijn Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof.
De historische stad, gelegen aan de Noordzeekust, is ook een belangrijke toeristische bestemming. Tijdens de zomermaanden bezoeken veel mensen de stranden in de buurt van de stad. Daarnaast trekt Den Haag veel internationale organisaties aan. Het is de thuisbasis van het internationale hoofdkantoor van Royal Dutch Shell en tal van andere grote nationale en internationale bedrijven.
Steden als Den Haag worden geconfronteerd met het groeiende aantal mensen en voertuigen in de smalle infrastructuur van het historische stadscentrum. Veilig de weg door het stadsverkeer vinden is niet eenvoudig voor de meeste mensen die in de stad wonen en werken, laat staan voor de bezoekers en toeristen. Voetgangers en het enorme aantal fietsers worden dagelijks geconfronteerd met het gevolg. Voertuigen vervuilen, bezetten veel openbare ruimte wanneer ze geparkeerd zijn, veroorzaken files en vormen een potentieel veiligheidsrisico. Van Den Haag wordt als overheidskapitaal verwacht dat het de veiligheidsniveaus waar nodig kan verhogen om zo demonstraties, manifestaties en VIP-bezoeken mogelijk te maken.
Voertuigen zijn nog altijd het belangrijkste transsportmiddel in stedelijke omgevingen wereldwijd. In de meeste steden wordt de overgrote meerderheid van het vervoer van mensen en goederen uitgevoerd door auto’s, vrachtwagens, taxi’s, bussen en andere gemotoriseerde voertuigen. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat steden als Den Haag deze voertuigen kunnen faciliteren om hun werk te doen, terwijl burgers en bezoekers optimaal moeten kunnen genieten van de winkelstraten, musea, stranden en andere toeristische bezienswaardigheden. Helaas kan de trend waarin voertuigen worden gebruikt als wapens in steeds meer incidenten van terroristische aard, niet worden genegeerd. Het is onmogelijk om steden 100% te beschermen tegen aanvallen met voertuigen, maar de autoriteiten in Den Haag hebben strategieën ontwikkeld om deze dreiging te verminderen.
Steden kunnen nooit volledig autovrij worden. Beperkte toegang voor voertuigen is essentieel voor verschillende doeleinden. Denk hierbij aan het openbaar vervoer, bewoners, nood- en hulpdiensten of logistieke doeleinden. Den Haag wil niet alle voertuigen uit het stadscentrum weren, maar enkel het aantal geparkeerde voertuigen op straat en het doorgaande verkeer verminderen. Met de implementatie van één systeem dat alle voertuig toegangen tot specifieke zones regelt, zorgt Den Haag ervoor dat alleen geautoriseerde voertuigen deze zones kunnen betreden als ze daarvoor toestemming hebben. Hierdoor veranderden de straten en pleinen van voertuig-dominante gebieden naar aantrekkelijke en veilige openbare ruimtes voor voetgangersen fietsers.
In 2010 besloot de stad Den Haag een speciaal toegangscontrole systeem in te voeren dat de toegangen tot het stadscentrum met innovatieve technologie reguleert. Dynamische bollards voorkomen op een effectieve manier dat ongeautoriseerde voertuigen binnenkomen. Automatische voertuig identificatiesystemen zoals RFID en kentekenregistratie systemen zorgen ervoor dat bewoners, politieauto’s, taxi’s met vergunning, overheidsauto’s en hulpvoertuigen gemakkelijk toegang krijgen, zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Retail leveranciers kunnen worden voorzien van een vrijstelling en kunnen toegang krijgen op bepaalde dagen in specifieke tijdzones. Dit toegangscontrolesysteem is gebaseerd op Nedap MOOV, een cloud platform, specifiek ontwikkeld voor het beheer van voertuigtoegang in stedelijke omgevingen. MOOV maakt het mogelijk om op afstand video en intercomsystemen, voertuig identificatie oplossingen en verkeerselementen zoals grondlussen, verkeerslichten en dynamische voertuig barrières te monitoren en te managen.
Nedap MOOV ‘112’ ondersteunt het initiatief Veiligheidsregio Haaglanden. Deze veiligheidsregio is verantwoordelijk voor rampenbeheersing in de regio Haaglanden. Onderdeel van dit initiatief is dat alle hulpvoertuigen, politie auto’s, ambulances en brandweerauto’s in deze veiligheidsregio zijn uitgerust met een RFID-transponder. In het geval van een kritieke situatie situatie kunnen deze nooddiensten automatisch alle voertuigbarrières snel, veilig en zonder vertraging passeren.
Net als veel Europese steden, is de openbare weg infrastructuur in het centrum van Den Haag nooit ontworpen voor de enorme groei mensen die met de auto, het openbaar vervoer, de fiets en te voet de stad binnenkomen. Elke dag delen burgers en bezoekers de openbare ruimtes, straten, pleinen en parken in de stad. Den Haag is een perfect voorbeeld waarin het stadsbestuur verkeersdeelnemers beschermt in de verschillende uitdagingen in het stedelijk verkeer. Het grote voordeel van Nedap MOOV is dat mensen en voertuigen in beweging blijven, terwijl de veiligheidsniveaus zijn geoptimaliseerd. Burgers worden beter beschermd zonder dat de stad wordt gedwongen volledig tot stilstand te komen. Meer dan 70 steden in Nederland zetten Nedap’s stadstoegang oplossing in en kunnen slim inspelen op actuele en toekomstige uitdagingen op het gebied van mobiliteit, beveiliging en veiligheid. Dit maakt de stad aantrekkelijker, toegankelijker en minimaliseert het gevaarlijke situaties.
Stuur een bericht en we vertellen je graag wat MOOV kan betekenen voor jouw stad.