Hoe houd je je historische binnenstad bereikbaar en leefbaar terwijl het aantal voertuigen toeneemt? De gemeente Arnhem stond voor deze uitdaging en koos Nedap om verkeersstromen te reguleren en voertuigen gemakkelijk toegang te verlenen tot het stadscentrum. De MOOV City Access-software van Nedap werd gebruikt om ervoor te zorgen dat de voertuigtoegang in het stadscentrum eenvoudig kan worden geregeld. De combinatie met de voertuigidentificatie oplossingen van Nedap zorgt ervoor dat geautoriseerde voertuigen en chauffeurs op een veilige en eenvoudige manier de stad kunnen betreden. Het project is uitgevoerd in samenwerking met ervaren MOOV-partner ST&D Apeldoorn.
De regionale hoofdstad Arnhem heeft zo'n 150.000 inwoners en ligt in het zuidoosten van Nederland. Arnhem is een oude stad met veel historie en verschillende delen van de stad zijn beschermd stadsgezicht. Door het historische centrum, de culturele bezienswaardigheden en een ruim aanbod aan winkels en uitgaansgelegenheden is het ook een aantrekkelijke stad voor toeristen.
Door verstedelijking verhuizen steeds meer mensen naar de stad. Niet alleen de bevolking groeit, ook het aantal voertuigen in de binnenstad neemt toe. Dit is ook het geval in de historische stad Arnhem. Om de binnenstad verkeers- en voetgangersvriendelijk te houden, zocht de gemeente Arnhem naar een oplossing om de toegang van voertuigen tot de binnenstad te reguleren en ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde voertuigen de binnenstad kunnen betreden. Door verkeersstromen te beperken, veranderen de smalle straatjes in het historische centrum van Arnhem in een aantrekkelijke en veilige openbare plek voor voetgangers en fietsers, waardoor een meer leefbare stad ontstaat.
De gemeente Arnhem heeft Nedap gekozen vanwege haar MOOV City Access-platform in combinatie met haar geavanceerde oplossingen voor automatische voertuigidentificatie op basis van lange afstand RFID (Radiofrequency Identification) en ANPR (Automatic Number Plate Recognition)technologie.
Met de implementatie van RFID-lezers en ANPR-camera's kunnen voertuigen op grote afstand worden geïdentificeerd, wat een geautomatiseerde en veilige doorvoer van voertuigen garandeert. De lange-afstand-RFID-oplossing TRANSIT van Nedap wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat omwonenden, voertuigen van hulpdiensten, taxi's met vergunning en gemeentelijke diensten gemakkelijk toegang hebben tot het stadscentrum zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Geautoriseerde voertuigen zijn uitgerust met een RFID-tag waarmee voertuigen snel toegang hebben tot het stadscentrum zonder te hoeven stoppen.
De alles-in-één kentekencamera ANPR Lumo geeft voertuigentoegang op basis van hun kenteken. Kentekenherkenning is een perfecte oplossing voor specifieke gebruikersgroepen of situaties waarin voertuigen tijdelijk of incidenteel toegang tot het stadscentrum nodig hebben. Retail leveranciers kunnen bijvoorbeeld toegang krijgen op vooraf gedefinieerde locaties, toegewezen dagen en tijdzones, waarbij de voertuigtoegang tot de stad op reden wordt gereguleerd.
De genoemde toegangscontrolesystemen zijn gebaseerd op het MOOV City Access-platform van Nedap. MOOV City Access is een cloud platform, specifiek ontwikkeld voor het beheer van voertuigtoegang in stedelijke omgevingen. MOOV maakt het mogelijk om op afstand video en intercomsystemen, voertuigidentificatie oplossingen en verkeerselementen zoals grondlussen, verkeerslichten en dynamische voertuigbarrières te monitoren en te managen. Dit cloud platform wordt in de binnenstad van Arnhem gebruikt om de voertuigtoegang in specifieke zones te regelen. Hiermee zorgt Arnhem ervoor dat alleen geautoriseerde voertuigen deze zones kunnen betreden als ze daar toestemming voor hebben.
"Door Nedap’s MOOV City Access platform in combinatie met Nedap’s oplossing voor kentekenherkenning te kiezen en te implementeren, hebben we een grote stap gezet in de verdere digitalisering van onze stadstoegang in Arnhem."
Hans ten Barge, Keten regisseur parkeren bij Gemeente Arnhem
De oplossing wordt geleverd en geïnstalleerd door Nedap's partner ST&D Apeldoorn B.V.. Als gecertificeerd MOOV-partner voor al vele jaren brengt ST&D een schat aan ervaring in combinatie met hoogwaardige producten. Het bedrijf heeft de bollards die in Arnhem worden gebruikt ontworpen, geleverd en geïnstalleerd en de randapparatuur zoals aardlussen, verkeerslichten en Nedap-lezers geïntegreerd. Naast de hardware-installatie hielp ST&D de gemeente Arnhem bij het opzetten van de MOOV-software en biedt voortdurende ondersteuning om ervoor te zorgen dat het systeem altijd operationeel is.
“ST&D heeft inmiddels, al jarenlang, goede ervaringen met het Nedap MOOV platform. Het systeem is schaalbaar en daarmee klaar voor het beheer van een emissieloos centrum. En bovendien praktisch; de diverse bollard-installaties kunnen vanaf één centrale locatie worden beheerd. Daarnaast was het simpelweg prettig samenwerken met een gemeentelijk team dat zeer toekomstgericht is, maar het praktisch oogpunt niet verliest!”.
Eric Evers, Sales Engineer bij ST&D Apeldoorn
Met de implementatie van de MOOV City Access-oplossing blijven mensen en voertuigen in beweging, terwijl de veiligheid wordt geoptimaliseerd. Hierdoor blijft de historische binnenstad van Arnhem behouden. De stad wordt aantrekkelijker en toegankelijker en onveilige situaties worden geminimaliseerd.
"Het was heel inspirerend om te horen hoe de vooruitstrevende ambtenaren van de gemeente Arnhem de toekomst van hun stad zien. We zijn heel blij dat onze oplossing hen helpt een grote stap te zetten in het realiseren van die visie."
Daniël Nijkamp, Propositie Manager MOOV bij Nedap
Stuur een bericht en we vertellen je graag wat MOOV kan betekenen voor jouw stad.